DETALJI PRETRAGEUPOTREBA
Dijagnostika in vitro za dijagnosticiranje upalne bolesti crijeva (IBD), Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa, te za razlikovanje IBD od sindroma iritabilnog crijeva (IBS) u vezi s drugim kliničkim i laboratorijskim nalazima.

OGRANIČENJA

  • Lažno negativni rezultati mogu se pojaviti u bolesnika koji imaju granulocitopeniju zbog depresije koštane srži.
  • Neki pacijenti koji uzimaju NSAIL će imati povišene razine fekalnih kalprotektina.
  • Rezultati ne moraju biti klinički primjenjivi na djecu mlađu od dvije godine, koji imaju blago povišenu razinu kalprotektina.
  • Bolesnici s IBD variraju između aktivne (upalne) i neaktivne faze bolesti. Ove faze se moraju uzeti u obzir kada se koristi test kalprotektina.
  • Upotreba inhibitora protonske pumpe (PPI), kolitisa i divertikularne bolesti također može dovesti do povišenih razina kalprotektina. Pacijenti oboljeli od neliječene celijakije mogu povremeno pokazati povišene vrijednosti kalprotektina.
  • Druga crijevna oboljenja, uključujući mnoge gastrointestinalne infekcije i kolorektalni rak, mogu rezultirati povišenim razinama kalprotektina. Ovi će uzorci biti pozitivni s ovim testom. Stoga se dijagnoza aktivnog IBD-a ne može utvrditi samo na temelju pozitivnog rezultata s ovim testom.
  • Fekalni kalprotektin je pokazatelj neutrofilne prisutnosti u stolici i nije specifičan za IBD.
METODA
Kvantitativni enzimski imunosorbentni test (ELISA)

REFERENTNI INTERVAL
KONC. KALPROTEKTINA INTERPRETACIJA PRAĆENJE
<16−50 μg/g normalno bez praćenja
>50−120 μg/g granično novi uzorak kroz 4-6 tj.
>120 μg/g abnormalno ponoviti ako je indicirano

DODATNE INFORMACIJE
Razni tipovi organskih bolesti u probavnom traktu uzrokovat će oštećenje sluznice crijeva (sloj sluznice). Takva oštećenja mogu varirati od povećane propusnosti sluznice do upale koja može biti toksična ili kemotaktična (tj. oni stimuliraju leukocite, osobito polimorfonuklearne granulocite [PMNs] da migriraju u lumen crijeva gdje oslobađaju svoj sadržaj, uključujući antimikrobne tvari kao što je kalprotektin). Ovaj protein čini oko 60% ukupnih proteina u citoplazmi PMN-a i može se procijeniti u malim, slučajnim uzorcima stolice čak i nakon skladištenja sedam dana na sobnoj temperaturi. Koncentracija kalprotektina u stolici odražava broj PMN-ova koji migriraju u lumen crijeva.
Calprotectin je protein koji veže kalcij i cink koji proizvodi PMN, monociti i skvamozne epitelne stanice, osim onih u normalnoj koži. Nakon vezanja kalcija može se oduprijeti razgradnji leukocitnim i bakterijskim enzimima. Natjecanjem s različitim enzimima za ograničene lokalne količine cinka, kalprotektin može inhibirati mnoge enzime ovisne o cinku i time ubiti mikroorganizam ili životinjske i ljudske stanice u kulturi.
Kalprotektin se može otkriti čak u malim (<1 g) slučajnim uzorcima stolice. Nadalje, organske bolesti crijeva daju snažan fekalni kalprotektinski signal (tj. Povišenja su često pet do nekoliko tisuća puta veća od gornje referentne vrijednosti kod zdravih osoba što ukazuje na upalu crijeva). Pacijenti s organskim ili funkcionalnim abdominalnim poremećajima mogu imati slične simptome, a sam klinički pregled možda neće biti dovoljan da podrži specifičnu dijagnozu. Osim toga, testom kalprotektina dokazano je da je marker upalne bolesti crijeva i kod djece i kod odraslih bolesnika.
Inflamatorna bolest crijeva (IBD) (npr. Ulcerozni kolitis i Crohnova bolest), može se pojaviti od ranog djetinjstva do kasne odrasle dobi, a dijagnoza se često kasni zbog nejasnih simptoma ili nevoljkosti za obavljanje endoskopije i biopsije.

POVEZNICE
Kalprotektin


POTREBNE KARAKTERISTIKE UZORKA

UZORAK
nativna stolica

VOLUMEN

1g

MINIMALNI VOLUMEN

0,5 g

SET ZA UZORKOVANJE

kušalica sa žličicom za stolicu

UZORKOVANJE

Skupite uzorak i pažljivo ga zatvorite u kušalicu

POHRANA UZORKA

Održavajte uzorak na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku (2 ° C do 30 ° C). Stabilno na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku 5 dana.

RAZLOZI ODBIJANJA

Dobiveni serum ili plazma; stolica kontaminirana urinom; uzorak stariji od 10 dana prije testiranja; uzorke uzete iz pelena, osim ako dio koji je uzet nije bio u kontaktu s materijalom za pelene; konzervirana stolica

© 2021 institut virion d.o.o.