DETALJI PRETRAGEUPOTREBA
Dijagnostika in vitro za dijagnosticiranje Helicobacter pylori infekcije i rezistencije bakterija na klaritromicin iz raznih kliničkih uzoraka. Dijagnostički test ima 100% specificitet za H. pylori, a osjetljivost testa je između 90-99% i ovisi o: uzorkovanju, vrsti uzorka i intenzitetu infekcije. Ovaj dijagnostički test dokazuje rezistenciju i/ili osjetljivost na klaritromicin uz pomoć hibridizacijskih sondi koje mogu otkriti single-nucleotide polimorfizme u 23s genu koji uzrokuju rezistenciju na klaritromicin.

OGRANIČENJA

  • Lažno negativni rezultati mogu se pojaviti kod infekcija s jako malom količinom bakterija
  • Smanjena osjetljivost testa je moguća je tijekom ili nakon antibiotske terapije
  • Inhibirani rezultati mogu se dogoditi prilikom terapije s rifampicinom
METODA
Izolacija DNA i Real-time PCR s internom kontrolom

POVEZNICE
Candid


POTREBNE KARAKTERISTIKE UZORKA

UZORAK
- biopsije želudca
- natašte (jutarnji) želučani sekret
- stolica

VOLUMEN

Uzorak u eNat mediju.

MINIMALNI VOLUMEN

  • STOLICA: 1 Copan bris u eNat mediju
  • BIOPSIJA: tri biopsije u jednom eNat mediju
  • ŽELUĆANI SEKRET: je materijal koji daje bolju kliničku senzitivnost nego stolica. Za ovu namjenu je najpogodniji jutarnji (natašte) sekret.
SET ZA UZORKOVANJE
eNat® (Copan) ili Bioron transportni medij

UZORKOVANJE

  • STOLICA: uzorak svježe stolice u eNat mediju. S Floq brisom prenijeti uzorka stolice u eNat medij.
  • BIOPSIJA: za mikrobiološku obradu se uzorkuju dijelovi sluznice koji NISU patološki izmijenjeni. Za obradu su potrebne 3 biopsije. Dvije biopsije bi trebale biti s korpusa (sa svake kurvature po jedna) i jedna biopsija iz antruma.ŽELUČANI SEKRET: je materijal koji daje bolju kliničku senzitivvnost nego stolica. Za ovu namjenu je najpogodniji jutarnji (natašte) sekret.
POHRANA UZORKA
Održavajte uzorak na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku (2 ° C do 30 ° C). Stabilno na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku 5 dana.

RAZLOZI ODBIJANJA

Uzorak s pogrešnom identifikacijom pacijenta; neobilježeni uzorak; neprikladni uvjeti prijevoza uzoraka; primjerak koji je iscurio u tranzitu; uzorak s fiksativom ili aditivima.

Primjer nalaza.

© 2021 institut virion d.o.o.