CITOMEGALOVIRUS (CMV): PROBIR IZ URINA NOVOROĐENČADI

Kongenitalna CMV je najčešća prirođena infekcija i vodeći uzrok gubitka sluha u djetinjstvu, kognitivnih deficita i oštećenja vida. Prema CDC-u oko 1 od svakih 200 beba se rađa s CMV infekcijom. Približno 10% -25% ukupnog osjetila sluha u djetinjstvu (SNHL) može se pripisati kongenitalnom CMV-u. Bebe se mogu zaraziti tijekom trudnoće ako virus u krvi majke prelazi kroz posteljicu. Rano otkrivanje je sastavni dio u vođenju odgovarajućeg liječenja. Dijagnoza se može postići otkrivanjem virusa u sline ili urinu djeteta, u roku od 2 do 3 tjedna od rođenja. CMV je javnozdravstveno pitanje, a zakonodavstvo je doneseno ili se razmatra u mnogim američkim državama glede obrazovanja CMV-a i preporuka za testiranje novorođenčadi.

Promocija zdravlja u VIRIONU!

Glavni cilj promocije je učiniti testiranje na CMV dostupno svima. Zbog niske prevalencije CMV u populaciji uzorci se mogu grupirati i testirati u obliku "pool-a". U našem Institutu radimo pool-ove od 5 uzorka i testiramo ih u jednoj PCR reakciji. U slučaju da je pool negativan, svi uzorci dobivaju negativan nalaz, a us lučaju pozitivnog pool-a će se svaki uzorak zasebno testirati da bi se identificirao onaj ili oni koji su pozitivni.
PROMOCIJA ZDRAVLJA: cijena = 100 HRK
• FREKVENCIJA PRETRAGE: 1x tj.

SINDROMSKO TESTIRANJE RESPIRATORNIH INFEKCIJA

Virusne respiratorne infekcije se dijele u dvije glavne kategorije: gornje i donje respiratorne infekcije. Bilo koja vrsta infekcije detektirana ispod larinksa spada u donje respiratorne infekcije. Virusi kao etiološki agensi infekcija se mogu podijeliti na one koji uzrokuju : pneumoniju, bronhiolitis, krup i traheobronhitis. Koju vrstu bolesti izaziva virus ne ovisi samo o virus nego i domaćinu. Npr. RSV se pojavljuje kod svih starosnih grupa, ali uglavnom pokazuje tendenciju infekcije donjeg dijela respiratornog sustava kod djece mlađe od 2 godine.

INFLUENCA je ovijeni, segmentirani RNA virus. Test detektira A i B tip influence. Tipizacija subtipova influence A može se naručiti posebno (H1N1 i H3N2). Visoka temperatura, atralgije a jedan od najprominentnijih simptoma koji se često ne uzima u obzir je bezvoljnost!

RESPIRATORNI SINCICIJSKI VIRUS (RSV) je ovijeni, RNA virus. Bronhiolitis je najčešći tip upale koju izaziva u djece do 1. godine života. RSV uzrokuje 40-75% bronhiolitisa, 15-25% novorođenačkih pneumonija i 6-8% krupa.

METAPNEUMOVIRUS (MPV) je omotani RNA virus koji je zastupljen u cijelom svijetu i u oko 10% svih slučajeva je dio koinfekcije s drugim respiratornim virusom. MPV pozitivni pacijenti imaju temperaturu (86%), kašalj (90%) i dispneju (80%). Wheezing (56%) je se uočava u astmatične i neastmatične djece. 12% svih ambulantnih pacijenata koji se ostavljaju na bolničkom liječenju radi upale donjih dišnih puteva imaju infekciju MPV-om. Taj postotak je odmah drugi po redu iza RSV infekcija. Simptomi su najsličniji RSV-u. MPV je glavni uzrok bronhalnih astmatičnih napadaja u djece i odraslih.

ADENOVIRUS (AdV) spada u DNA viruse bez ovojnice. AdV osim respiratornih infekcija uzrokuje i konjunktivitis, timpanitis i gastroenteritis. U djece i imunokompromitiranih AdV može uzrokovati pneumoniju i bronhiolitis.

RINOVIRUS (HRV) spada u RNA viruse bez ovojnice. S oko 101 serotipova spada u najčešće viralne respiratorne infekcije. Nazalna kongestija i pojačana produkcija nazalnog sekreta je najčešći simptom koji se pojavljuje tijekom 2-4 dana latentnog perioda. Kašalj se nalazi u 30-40% inficiranih, a blago povećana tjelesna temperatura u trajanju od 1 tjedna je isto moguća.

PARAINFLUENZA VIRUS (PIV) spada u omotane RNA viruse. Latentni period infekcije traje 2-4 dana. Infekcije ovim virusom su česte i čine 50% svih hospitaliziranih bronhitisa, 15% bronhiolitisa i 15% hospitaliziranih pneumonija.

DIJAGNOSTIKA
se obavlja direktnom analizom uzoraka:
  • nazofaringelnog brisa ili ispirka
  • briza grla
  • sputuma
  • trahealnog sekreta
  • bronho-alveolarnog lavata (BAL)
Nakon automatske izolacije nukleinskih kiselina iz uzorka slijedi kratka PCR reakcija koju slijedi drugi amplifikacijski korak specifičan za različite patogene u array-u. Rezultati pretrage su gotovi kroz 1 h 30 min i obuhvaćaju sljedeće patogene:

 

 Adenovirus Influenza A/H1 Bordetella pertussis
 Coronavirus 229E Influenza A/H1-2009 Bordetella parapertussis
 Coronavirus HKU1 Influenza A/H3 Chlamydophila pneumoniae
 Coronavirus OC43 Influenza B Mycoplasma pneumoniae
 Coronavirus NL63 Parainfluenza 1 
 Human Metapneumovirus  Parainfluenza 2 
 Rhinovirus/Enterovirus Parainfluenza 3 
Influenza A  Parainfluenza 4 
SARS RSV A/B 

Bordetella pertussis i parapertussis

Veliki kašalj je bakterijska respiratorna infekcija koju uzrokuje Bordetella pertussis. Karakterizira ga paroksizmalni kašalj, povraćanje i poslijepovršinsko povraćanje. Širi se kroz kapljice zraka koje proizvode kašalj ili kihanje. Najteža bolest javlja se kod dojenčadi i male djece, dok je kod adolescenata i odraslih, koji čine rezervoar i koji su izvor infekcije koja se širi na malu djecu, bolest obično blaža. Pertusis ostaje endemičan u cijelom svijetu i ima tendenciju da bude ciklična bolest, koja doseže vrhunac svake tri do pet godina.
Od 2011. godine, broj slučajeva pertusisa povećao se u različitim dijelovima svijeta, čak iu onima s stalnom visokom pokrivenošću cijepljenjem. U Europi je situacija slična, a mnoge zemlje bilježe porast u slučajevima, uglavnom u dojenčadi, adolescentima i odraslima.

DIJAGNOSTIKA:
Laboratorijska dijagnoza hripavca je otežana zbog varijacija u specifičnosti i osjetljivosti različitih metoda. U institutu Virion primjenjujemo HRM PCR koji se radi iz uzorka nazofaringealnog brisa. Rezultati pretrage se dobivaju isti dan.


© 2021 institut virion d.o.o. ☎ +385 (0)21 222 334 📧 institut@ virion.hr 🏠 Zamrće 12 ● 21213 K. Gomilica