DETALJI PRETRAGE


SINONIMI
Multiplex PCR, Klamidija, Gonokok, Mikoplazma, Trihomonas, PCR, real-time PCR,

UPOTREBA
Dijagnoza infekcija Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium i Trichomonas vaginalis

METODA
Lančana reakcija polimeraze (polymerase cahin reaction PCR) s hidrolizirajučim sondama koje dokazuju postojanje DNA specifičnih patogena u uzorku.

REFERENTNI INTERVAL
Negativan

POVEZNICE
Za više informacija pogledajte literaturu u nastavku.
Vodič za prikupljanje i transport uzoraka za mikrobiologiju
Informacije o pacijentu: klamidija, gonoreja i trihomonijaza
Zaštitite svoje pacijente od posljedica neliječene klamidije, gonoreje i trihomona: lako otkrivene i lako liječene


POTREBNE KARAKTERISTIKE UZORKA


UZORAK

  • Vaginalni, endocervikalni ili muški uretralni obrisak, u Amies transportnom mediju (eSwab)
  • Ejakulat ili eksprimat prostate
  • Prvi urin (bolesnik ne bi trebao urinirati jedan sat prije uzimanja uzorka), za uzorak se hvata prvi mlaz urina.

VOLUMEN
Jedan obrisak u Amies mediju (eSwab), prvi mlaz urina (2 mL od 10 mL), ThinPrep® ili SurePath™ medij

MINIMALNI VOLUMEN
Jedan obrisak u Amies mediju (eSwab), prvi mlaz urina (2 mL od 10 mL), ThinPrep® ili SurePath™ medij

SET ZA UZORKOVANJE
eSwab® set koji se sastoji od FloqSwab četkice i tubice s Amies transportnim medijem. ThinPrep® ili SurePath™ bočica za tekuću citologiju

UZORKOVANJE

  • Vaginalni bris (uzorkuje liječnik): Skupite uzorak vaginalne tekućine pomoću seta (brisna četkica i tubica s transportnim medijem) tako da je obrisak u kontaktu s donjom trećinom vaginalne stijenke, okrećući obrisak 10 do 30 sekundi kako bi apsorbirali sluznička tekućina i sluz. Odmah stavite brisnu četkicu u tubicu i pažljivo prelomite brisnu dršku za na to predviđenom mjestu. Čvrsto zavijte čep i provjerite da se na tubici nalazi identifikacija pacijenta ili klijenta.

  • Cervikalni (parcijalni endocervikalni) bris: Odstranite višak sluzi iz cervikalne osi i okolne sluznice pomoću štapića za čišćenje ako se nalazi u setu, ali ako ga nema onda upotrijebite obični vateni bris u tu svrhu. Cervikalna sluz djeluje inhibitorno na PCR reakciju i zbog toga je njeno odstranjenje preduvjet dobrog uzorkovanja! Četkicom iz seta uzorkujte stražnki forinks (vaginalno-cervikalni bris) ili uzorkujte porcio u okolici ostiuma cervikalnog kanala. Lagano okrećite obrisak u smjeru kazaljke na satu za 10 do 30 sekundi na porciju ili u stražnjem forinksu kanalu kako biste osigurali odgovarajuće uzorkovanje. Pažljivo izvucite obrisak; izbjegavajte kontakt s vaginalnom sluznicom. Odmah stavite brisnu četkicu u tubicu i pažljivo prelomite brisnu dršku za na to predviđenom mjestu. Čvrsto zavijte čep i provjerite da se na tubici nalazi identifikacija pacijenta ili klijenta.

  • Bris uretre: Pacijent ne bi trebao urinirati najmanje jedan sat prije uzimanja uzoraka. Nježno umetnite bris (floq-swab mini tip) kroz ostium uretrae u fosu navicularis. Lagano okrećite četkicu u smjeru kazaljke na satu za dvije do tri sekunde u uretri kako biste osigurali odgovarajuće uzorkovanje. Pažljivo izvucite brisnu četkicu. Uklonite poklopac s epruvete za transport, uronite bris u Amies medium (transportni medij u epruveti), odlomite brisnu dršku za na to predviđenom mjestu i dobro zatvorite epruvetu. Još jednom provjerite jeli uzorak označen podacima pacijenta ili klijenta.

  • Uzorak mokraće: Pacijent ne bi trebao urinirati najmanje jedan sat prije uzimanja uzoraka. Usmjerite pacijenta da osigura urin za prvi ulov (otprilike 20 mL do 30 mL početnog mokraće) u šalicu za skupljanje urina bez konzervansa. Skupljanje većih količina urina može rezultirati razrjeđivanjem uzorka koji može smanjiti osjetljivost testa; manje količine ne mogu adekvatno isprati organizme u uzorak. Pacijentice ne bi trebale očistiti područje labijala prije davanja uzorka. Dodajte urin uređaju za prikupljanje urina Aptima® COMBO 2. Konačni volumen mora biti između dvije crne linije na uređaju (oko 2 mL).
POHRANA UZORKA
Hladnjak (4-8 C)

RAZLOZI ODBIJANJA
Uzorak s pogrešnom identifikacijom pacijenta; neobilježeni uzorak; neprikladni uvjeti prijevoza uzoraka; uzorci primljeni nakon duljeg kašnjenja (obično> 72 sata); primjerak koji je iscurio u tranzitu; uzorak u transportu koji istječe ili nepravilan transportni uređaj; uzorci s neprikladnim izvorom za traženo ispitivanje; uzorak s fiksativom ili aditivima; Prijenos urina Aptima®> 30 dana od prikupljanja; Prijenos urina Aptima® s netočnim volumenom uzorka; <15 ml urina u sterilnom spremniku; primanje urina u sterilnu posudu.

Primjer nalaza.

© 2021 institut virion d.o.o.