DETALJI PRETRAGE


SINONIMI

HPV DNA sonda, visoki rizik screening (probir) i tipizacija

TEST UKLJUČUJE
Detekcija visokorizičnih tipova HPV DNA sekvencija u stanicama iz brisa ili biopsijama tkiva

UPOTREBA

  • HPV-14 test: Visokorizični HPV test koristi se za tipove 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59 i 68, s diferencijacijom pojedinog tipa.
  • HPV-LR test: Niskorizični HPV test koristi se za detekciju tipova 6 i 11, s diferencijacijom pojedinog tipa.
  • HPV-HR/LR28 test: Je test koi dokazuje i diferncira 28 različitih HPV genotipova. HR-tipovi: 16, 18, 26*, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53*, 56, 58, 59, 66*, 68, 69*, 73* i 82*; LR-tipovi: 6, 11, *40, 42*, 43*, 44*, 54*, 61*, 70*

* = tipi koji se ne nalaze u standardnim HPV testovima viskog i niskog rizika.


OGRANIČENJA
Negativan rezultat ne isključuje mogućnost infekcije HPV-om jer vrlo niske razine infekcije ili pogreška uzorkovanja mogu rezultirati lažno negativnim rezultatom. Ovaj test otkriva samo 13 najčešćih visokorizičnih tipova HPV-a.
Rezultati primarnog HPV probira dokazuju prisutnost ili odsustvo virusa i nisu dokaz lezija koje se mogu vizualizirati u citološkim probirnim metodama (PAPA-razmazom ili cito-spinom). Lažno negativan rezultat može se očekivati ako uzorkovanjem nije ili nije dovoljno obuhvaćeno mjesto lezije.

METODA
Lančana reakcija polimeraze (polymerase cahin reaction PCR) s hidrolizirajućim sondama koje dokazuju postojanje DNA specifičnih virusnih tipova u uzorku.


POTREBNE KARAKTERISTIKE UZORKA


VRSTE UZORAKA

Cervikalne stanice u citološkom transportu na bazi tekućine (hinPrep® ili SurePath™) ili tekuće mediji za uzorkovanje kao što su: eSwab™, eNat™ ili UTM

MINIMUM UZORKA

  • Bočica ThinPrep® 2 mL (Napomena: Ovaj volumen ne dopušta ponovljeno ispitivanje.).
  • Za SurePath ™ uzorke koji su obrađeni za PAPA test, dodajte 2 ml CytoRich™ fiksirajućeg u frakciju staničnog koncentrata od 0.8 mL.
  • Jedan eSwab ili eNat bris.
PRIPREMA BOLESNIKA
Uzorci se ne smiju sakupljati tijekom ili kratko nakon menstruacije.

KOLEKCIJA
eSwab set:
  • eSwab sadrži tubicu s 1 mL Amies medija i sterilni bris s Floq-četkicom. Prije uzorkovanja otklonite suvišnu sluz običnim vatenim brisom. Sluz je se teško pipetira i može djelovati inhibitorno na PCR reakciju. Prislonite četkicu iz eSwab seta na porcij u području transformacijske zone ukoliko je ona vidljiva (kod T1 i T2), ako zona nije vidljiva (T3 nalaz porcija) pokušajte umetnuti prvih 0,5 cm četkice u endocervikalni kanal (regularni tip). Ovisno o stanju tvrdoće cerviksa i ostiuma možda ćete se odlučiti za mini-tip prilikom uzorkovanja. Četkicu polako okrećite 5 puta, zatim je pažljivo izvadite ne dodirujući zidove rodnice. Umetnite četkicu u Amies medij i odlomite dršku na označenom mjestu. Dobro zatvorite tubicu s tekućim medijem. Prilikom zatvaranja će se drška odlomljenog brisa umetnuti u sami zatvarač.
ThinPrep® bočica - metla ili četkica / špatula:
  • Tehnika prikupljanja slične metli: uzorkujte uzorak cerviksa pomoću uređaja sličnog metlici umetanjem dijela četke u cervikalni kanal i zatim rotirajte četkicu pet puta. Isperite uređaj za prikupljanje u otopini PreservCyt® tako da gurnete četkicu u dno bočice 10 puta, prisiljavajući čekinje da se saviju kako bi se oslobodio cervikalni materijal. Kao završni korak, vrtite četkom između palca i kažiprsta snažno kako biste oslobodili dodatni stanični materijal. Odbacite uređaj za prikupljanje. Pritegnite čep na bočici ThinPrep® tako da linija okretnog momenta na čepu prođe liniju zakretnog momenta na bočici.
  • Tehnika četkice / lopatice: Umetnite četkicu u endocervikalni kanal sve dok se ne otkriju samo najniža vlakna. Četkicu polako okrećite za 1/4 do 1/2 okreta u jednom smjeru. Nemojte previše rotirati četkicu. Zatim rotirajte četkicu u otopini PreservCyt® 10 puta dok pritiskate zid ThinPrep® bočice. Vrtite četkom snažno da biste oslobodili dodatni materijal. Odbacite četkicu. Nabavite odgovarajući uzorak iz ectocervixa pomoću plastične lopatice. 10 puta snažno vrtite u bočici ThinPrep® i bacite lopaticu. Pritegnite čep na spremniku ThinPrep® tako da linija zakretnog momenta na poklopcu prođe liniju zakretnog momenta na bočici.
  • SurePath ™ bočica: Kada koristite bočicu SurePath ™, za prikupljanje uzoraka treba koristiti metlu za vrat. Umetnite metlu u vratnu os i pet puta okrećite. Stavite glavu metle u CytoRich ™ tekućinu za konzerviranje u bočici za prikupljanje SurePath ™. Čvrsto zatvorite bočicu.
UPUTE ZA POHRANU
Održavajte uzorak na sobnoj temperaturi.

RAZLOZI ODBIJANJA
Nepravilno prikupljanje; neadekvatan uzorak; nepravilno označavanje; primjerak koji je iscurio u tranzitu; količina koja nije dovoljna za analizu; nepodudarnosti imena; uzorak dostavljen na muškom pacijentu; uzorak dostavljen u bočici koja je istekla u skladu s oznakom proizvođača; smrznuti uzorak. Za HPV: uzorak stariji od tri mjeseca u bočici ThinPrep®; uzorak stariji od 21 dana u SurePath ™ bočici.

© 2021 institut virion d.o.o.