SINDROMSKO TESTIRANJE


Najčešće, pacijenti s infektivnim bolestima imaju znakove i simptome koji ukazuju na bolest, ali nisu dovoljno specifični da klinički razlikuju ono što ih čini bolesnima. Ovi skupovi uobičajenih znakova i simptoma nazivaju se "sindromi", od grčke riječi za podudarnost. Bolesnici imaju povraćanje i bol u trbuhu, ili kašalj, mijalgiju i glavobolju, a mogu imati i povišenu temperaturu praćenu niskim krvnim tlakom. Klinički će im se dijagnosticirati infektivni gastroenteritis ili akutna respiratorna infekcija, oba sindroma koja imaju razne infektivne uzroke, koji mogu biti virusni, bakterijski ili gljivični.
Dijagnostički laboratoriji mogu koristiti različite metodologije i tehnologije za otkrivanje i dokazivanje uzročnika infekcije. Međutim, unatoč opsežnim ispitivanjima, određeni patogen često nije identificiran. To može imati nekoliko razloga, kao što su nedostatne osobine odgovarajućih testova, npr. nije dovoljno osjetljiv ili ima restriktivni patogenski panel (nedostatni broj mikroorganizama koje cilja); i kliničar može uputiti uzorak na pogrešne pretrage jer je pogrešno vođen manje tipičnom kliničkom slikom, profilom pacijenta ili sezonalnošću.
Kada se uzročni patogen konačno identificira, često je prošlo previše vremena kako bi se donijele kliničke odluke koje mogu uzrokovati pozitivne odluke u liječenju pacijenta ili u spriječavanju širenja bolesti. Može li pacijent koji se nalazi u hitnoj pomoći otići kući ili je potrebna hospitalizacija? Je li potreban antibiotik ili drugi tretman? Da li izolirate pacijenta kako bi zaštitili druge? U nedostatku etioloških informacija, pacijentu se često daje vrlo širok tretman sa svim posljedicama. Koristeći Fast Syndromic Testing (Testiranje brzog sindroma) možete eliminirati pogodak i olakšati donošenje kliničkih odluka.


Koji sindromi se uspješno i brzo analiziraju sa sindromskim molekularnim testovima:
  • Respiratorni sindrom (prehlade, bronihitisi, upale pluća)
  • Gastrointestinalni sindromi (proljevi zbog infekcije bakterijama, virusima ili parazitima)
  • Meningoencefalitisi (meningitisi, encefalitisi i meningo-encefalitisi u imunokompetentnih i imunosuprimiranih bolesnika)
  • Infekcija stranog tijela ili implantata

© 2021 institut virion d.o.o. ☎ +385 (0)21 222 334 📧 institut@ virion.hr 🏠 Zamrće 12 ● 21213 K. Gomilica